kaapon-ja-mun-pitka-valotusaika-kuvat-004

Kaapo Valkamo

Kaapon Krematoriokermakoulu

Moro! Minun nimeni on Kaapo. Tämän blogin tarkoitus olisi se, että kerron kaikenlaista  erilaista valokuvauksesta ja siitä mitä kaikkea sinun pitäisi tietää valokuvauksesta ja sen eri monipuolisuuksista. Tulen käymään teoriaa ja kameran asetuksia läpi ja miten sinun pitäisi käyttää kameraa, joten saat juuri haluamasi kuvat.

Valotus

 

_________________________________________________________________

Kun valokuvaat, valotuksen huomiointi on erittäin tärkeää, koska joskus saatat jättää pienimmät yksityiskohdat kuvaamatta. Kun alat kuvaamaan kohtaamaan ongelmia valotuksen kanssa.Ylivaloittunut kuva on erittäin kirkas ja joskus rakeinen,toisaalta, kun otat kuvan jonka valotus on hyvä, kuvan laatu on erinomainen ja kuvan yksityiskohdat ovat valoittuneet. Alivaloittunut kuva on kuva joka on erittäin tumma, tämä tapahtuu yleensä jos olet kuvaamassa sisätiloissa ja iso lukusi on matala, tai jos aukkosi on pienellä ja suljinaika on pieni.

Aukko

_________________________________________________________________

Valotus on pyhä kolminaisuus ja siihen liittyy Aukko ja ISO-luku. Aukko ontoinen osa pyhää kolminaisuutta. Himmennin (aukko) säätelee valon käyttöä ja kuinka paljon valoa pääsee reiän läpi itse kuvaan. Iso aukko on kolmas ja viimeinen ominaisuus pyhää kolminaisuutta ja päästää eniten valoa sisään, kuten pienempi aukko joka loogisesti päästää vähemmän valoa sisään.

ISO-luku

_________________________________________________________________

Mikä on ISO-arvo? ISO-arvo merkitsee herkkyyttä. Kun valoa ei riitä sinun kannattaa nostaa ISO-arvoa, mutta varo, ettet laita liian paljon ISO-arvoa ylös koska kääntöpuolella kuvan tarkkuus ja laatu huononee. Kuvaan lisääntyy kohinaa mitä enemmän lisäät ISO-arvoa, Jos iso arvosi on 1600 tai ylöspäin luultavasti kuvassasi tulee olemaan kohinaa. Jos et halua kohinaa pienennä ISO-arvoasi ja suurenna aukkoasi ja suljinaikaa.

Suljinaika

_________________________________________________________________

Suljin on osa kameraa, joka avautuu ja sulkeutuu, kun kuvaa otetaan. Suljinaika määrää sen, kuinka paljon ja kauan valoa pääsee kameran kennolle tai filmille kuvan ottamisen prosessissa. Jos valotusaikasi on suuri ja polttovälisikin, kuvassa oleva liike tulee olemaan tärähtänyt. Mitä lyhempi suljinaikasi on, sitä tarkempi kuva tulee olemaan pysäytyksen suhteen. Jos suljinaikasi on suuri niin kuvan liike tulee olemaan tärähtänyttä ja venyvän näköistä.

Histogrammi

_________________________________________________________________

Histogrammi on kaavio jonka avulla näet kuvan säryarvot. Sen avulla voit kertoa valotuksesta, esim. miten kuva on valottunut ja onko kuvassa puhki menneitä tai tukkoon menneitä otoksia. Histogrammia yleensä käytetään tarkistaessa onko kuvan valotus sopiva. Oivana työkaluna Histogram korvaa puhkipalaneet tai alivalottuneet kuvat.

Histogrammissa on monia puolia. Voit korjata valoitusta ja puhkipalaneita kuvia, mutta voit myös editoida kuvien värejä. Voit lisätä hempeyttä tai kylmyyttä. Histogrammi on oiva työkalu jos haluat korjata itsesi mukaan ottamiasi kuvia.

Syväterävyys

045
Kuvassa on hyödynnetty syväterävyyttä, joten tausta on sumea.
046
Kuvassa ei ole syväterävyttä, joten tarkennus on kohdistettu myös taustaan.

_________________________________________________________________

Syväterävyys on se osa kuvasta joka on tarkka. Aukolla on tärkeä osa myös syväterävyyden määrityksessä. Jos olet ostamassa järjestelmäkameraa haluat varmaan kameran jossa on vaihtoehtona lyhyt terävyysalue, vaikka muotokuvassa kun kohde on tarkka ja terävä mutta tausta sumea.

Sumean taustan saat kun menet etäälle kuvauskohteesta ja käytät zoomiasi, muista suuri aukko eli pieni f luku. Jos haluat terävän taustan tee kaikki toisinpäin, mene kohteesi lähelle, älä käytä zoomia ja muista iso f luku.

Kun taustasi on sumea ja käytät syväterävyttä taustasi tulee myös lähemmäksi kuvassa. Mitä suurempi aukko, niin sitä pienempi tarkennus alue, mitä pienempi aukko sitä suurempi tarkennus alue.

Polttoväli

_________________________________________________________________

Polttoväli on termi, joka liittyy siihen miten linssi taittaa valoa. Kameroiden kohdalla polttoväli kertoo miten laaja kulma objektiivissä on ja sitä miten paljon kuva suurentuu.Muista että mitä pidempi polttoväli sinulla on käytössä sitä ohuempi ja kapeampi kuvakulma. Jos käytät lyhyttä polttoväliä sitä laajempi kuvakulma.

Polttovälin mittaus arvo on 50mm. 50mm objektiivi tuottaa normaali laatuisen kuvan. Ja sitä kutsutaan sen takia normaali objektiiviksi. Jos objektiivisi menee 50mm alaspäin sinulla on luultavasti 35mm objekti, sen nimi on laajakulma objektiivi. Laajakulma objektiivi on nimensä perusteella objektiivi, joka antaa sinulle laajemman kulman kuvaasi ja näyttää enemmän kuvaus taustaa. Normaali objektiivista eteenpäin tulee tele objektiivi. Tele objektiivi ovat 50mm eteenpäin olevia pitkän etäisyyden kuvauksessa käytettyjä objektiiveja. Loistavia objektiiveja kuvaamaan vaikka eläimiä, jos haluat vaikka saada kuvan karhusta kaukaa, käytä zoomiasi, joten kuvasta tulee kapeampi ja se vangitsee kohteesi kuvan keskipisteeksi. teleobjektiivi on huono ryhmäkuvissa, koska objektiivin linssi on suunniteltu pitkän etäisyyksien kuvauksiin.

Yökuvaus

 

kaapon-ja-mun-pitka-valotusaika-kuvat-003kaapon-ja-mun-pitka-valotusaika-kuvat-004_________________________________________________________________

Yökuvauksessa ideana on että pitkällä suljinajalla pyritään saamaan hyvin valoittuneita kuvia. Kun suljinaikasi on pitkä, kameran kennolle pääsee pitkää valoa, joskus kuitenkin ISO luvun nostaminen on tarpeen. Kun suljinaikasi on pitkä, kuva tärähtää herkemmin, joten yöllä kuvaamisessa suositellaan jalustan käyttöä.

Suljinaikaa voi pidentää jopa kymmeniin sekuntteihin, tällöin jos kohdistaa valoa suoraan kameranlinssiin voi valolla maalata erilaisia kuvioita. Kameran kenno tulkitsee valon yhtenäisenä viivana.

Liikkeen pysäytys

_________________________________________________________________

Jos liikkuvaa kohdetta kuvataan suljinaika on merkittävässä roolissa, jos kuvassa halutaan näkyvän liikettä suljinajaksi on hyvä asettaaa noin 1/80s tai sitä hitaampi suljinaika. Liikkeen pysäytykseen tarvitaan mahdolissimman nopea suljinaika, eli jopa 1/1000s tai nopeampi.

munakas-528
Kuvassa on hyödynnetty nopeaa suljinaikaa liikkeen pysäytykseen, kuin myös syväterävyyttä.

 

Lähteet

_________________________________________________________________

Rajalablogi – (http://www.rajalablogi.fi/kuvakulmia/2014/03/02/histogrammi/)

Mikko Saari – (http://www.mikkosaari.fi/polttovali/#polttovali)

Kamera Koulu – (http://kamerakoulu.fi/peruskurssi-jakso-4-iso-arvo)

(http://kamerakoulu.fi/peruskurssi-jakso-3-suljinaika)

Sulanto Blogi – (http://www.sulantoblog.fi/syvateravyys/)

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s