Jan-Mikael Fälden

Tervehdys kaikki valokuvauksen ystävät. Nimeni on Jan-Mikael mutta minua kutustaan Janskuksi. Olet lukemassa tätä blogia koska haluat oppia valokuvaamaan kuin ammattilainen. Tai no enhän minä mikään ammattilainen ole mutta osaan valokuvauksesta muutaman asia jota aion opettaa täällä. Valokuvaaminen voi vaikuttaa helpolta mutta se ei ole ihan lasten leikkiä. Älä huoli, kun vähän lueskelet tätä blogia niin otat yhtä upeita valokuvia kuin ammattilainen. Muistakaa, vaikka valokuvaaminen onkin vaikeaa aluksi, niin kyllä se siitä helpottuu. Joten siirrytään ensimmäiseen oppituntiin.

oppitunti 1. valotus ja pyhä-kolminaisuus

http://www.sulantoblog.fi/valotuksen-pyha-kolminaisuus-osa-13/

Mikä on valokuvauksessa kaikkein tärkeintä? No tietenkin oikea valotus. Jos ei hallitse valotuksen käyttöä, sinulla voi tulla tukalaa valokuvaajana. Valotusta voi hallita kolmella eri tavalla ne tavat ovat: valotusaika, aukko ja ISO herkkyys. Valotus ajalla ja aukolla voit hallita valon pääsyn kameran kennoon.  ISO-luku määrää sen, kuinka valoherkkä kenno on.

kuva

Aukko eli f-arvo tarkoittaa kuinka suuri on reikä josta valoa pääsee kennoon. F-arvoja on f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22. Mitä pienempi luku sen suurempi aukko ja toisin päin.

Eli meillä on nyt kaksi tapaa säätää valon pääsyä kennoon. Nyt varmasti mietit mihin tarvitaan kaksi eri tapaa? No molemmilla tavoilla on myös toinen vaikutus valokuvaan. Valotus aika voi pysäyttää kuvan jos kuvassa on paljon liikettä ja aukko taas vaikuttaa valokuvan syväterävyyteen, mitä suurempi aukko(pieni numero) sitä pienempi syväterävyys.

Aivan melkein unohdin selittää histogrammin, Ei ei instagram vaan histogram. Histogrammi on osa valokuvaa joka muodostetaan valokuvassa olevista pikseleistä ja sen avulla voidaan tarkistaa valokuvan valoitus. Hyvä on, ette ehkä tajunnut mitä tuota tarkoitta joten selitän hiukan tarkemmin. Histogrammin avulla voit tarkastaa onko valokuva ali- tai yli valoittunut. Histogrammin näkee sekä kamerassa että tietokoneelta.

kaikki-valotus-kuvatTässä esimerkissä histogrammi näyttää miten valotus on jakautunut. Oikealla oleva kuva on ylivalottunut ja vasemmalla oleva on alivaloittunut, mutta keskellä oleva kuva on juuri oikein valotettu

oppitunti 2. syväterävyys ja polttoväli

http://www.mikkosaari.fi/aukko/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Polttov%C3%A4li

Katsoppas olet päässyt jo toiselle oppitunnille, onneksi olkoon. Nyt onkin aika syventää tietojamme.

Taisin jo mainita aikaisemmin sanan ”syväterävyys”. Nyt aiomme perehtyä siihen, ja sen lisäksi perehdymme myös polttoväliin.

Syväterävyys vaikuttaa siihen mitä valokuvassa on näkyvissä. Esimerkiksi jos aiot ottaa valokuvat jostakin henkilöstä, mutta et halua ottaa taustaa mukaan voit säätää aukkoa jolloin syväterävyys keskittyy henkilöön josta otetaan valokuva ja tausta muuttuu sumeaksi. Syväterävyyttä voi säätää monella eri tavalla. Yksi niistä tavoista on kuvan ottaminen kauempaa ja zoomaat vain kohteeseen sen verran kuin haluat, toisin sanoen polttovälillä. Toisesta tavasta puhuimmekin jo aikaisemmin eli F-luvun muuttamista tai toisin sanoen aukon muuttamista. Jos laitat pienen F-luvun niin, jos olet kohdistanut johonkin kohteeseen, niin tausta tulee olemaan sumea.

Tässä esimerkissä vasemalla olevassa kuvassa tausta on jokseenkin tarkka, mutta oikealla olevassa kuvassa taas tausta on aivan sumea. Se johtuu syväterävyydestä.

Polttoväli on optiikan alan termi, joka liittyy siihen miten linssi taittaa valoa. Kameroiden kohdalla polttoväli on objektiiviin ominaisuus joka kertoo, miten laaja kuvakulma objektiivissa on, ja miten paljon se suurentaa kuvaa. Mitä pidempi polttoväli, sitä kapeampi kuvakulma ja sitä enemmän objektiivi suurentaa kuvattavaa kohdetta. Lyhyt polttoväli taas tarkoittaa laajaa kuvakulmaa, eikä kummoistakaan suurennosta.

oppitunti 3. suljinaika ja ISO-arvo

Kuvaamisen perusteita

http://kamerakoulu.fi/peruskurssi-jakso-4-iso-arvo

http://www.digitaalikuvaus.com/kasitteet.html

Viimeisiä viedään, tällä kertaa aion puhua teille ISO-arvosta ja suljinajasta. En välttämättä siinä järjestyksessä. eiköhän aloiteta

Suljin aika määrää sen kuinka pitkään valoa päästetään kennolle sulkimen läpi. Jos käyttää lyhyttä suljin aikaa saa kuvan pysähtymään, jos kuvassa on paljon liikettä. Pitkällä suljin ajalla saa otettua kuvia pimeässä.  Jos aiot ottaa pitkällä valotus ajalla kuvia, kannattaa ottaa jalusta mukaan, koska kamera ei saa heilahtaa kertaakaan, muuten kuva menee pieleen. Eikä kuvattava kohde saa liikkua. Jos kuvattava kohde liikkuu liikaa, niin hän ei tule näkymään kuvassa.

Mutta suljin ajalla voi tehdä paljon muutakin, oikeastaan vielä yhden jutun mutta se on aika siistiä. olette varmasti huomanneet joistain kuvista missä näkyy punainen juova joka tulee auton jarru valosta. Mutta miten se oikein tehdään. no se tehdään pitkällä suljin ajalla

Näissä kuvissa olen laittanut suljin ajaksi 30-sekunttia, jolloin itse menin taskulampun kanssa ja ”maalasin” kohteen takaa jolloin kamera loi tuollaiset viivat kuvaan jos kohteet olisivat liikkuneet kuva olisi mennyt pieleen. Talo kuvassa huomaa selvästi kuinka talon seinä on valoittunut.

Oikealla olevissa  kuvissa  on myös se vaikutelma että kuvat olisi otettu valoisaan aikaan, mutta itse asiassa kuvat on otettu pilkkopimeässä. kamera vain valottaa kuvan näyttämään tuolta

täyden askeleen suljin aikoja on:

1/4000, 1/2000, 1/1000, 1/500, 1/250, 1/125, 1/60, 1/30, 1/15, 1/8, 1/4, 1/2,  1sec, 2sec, 4sec, 8sec, 15sec ja 30sec

Suljin aika vois myös pysäyttää kuvan niinkuin mainitsin jo aikaisemmin. Vasemalla olevassa kuvassa keinu on ollut liikkeessä mutta kuva on epätarkka jossa suljin aika on suuri. Oikealla  olevassa kuvassa lyhensin suljin aikaa jolloin se ikäänkuin pysäytti kuvan.

Nyt tulee minun lempi aiheeni nimittäin ISO-arvo.  ISO-arvo määrä sen, kuinka paljon valoa pääsee kennolle. Nostamalla ISO-arvoa voimme silloin lyhentää kameran suljin aikaa terävän kuvan takaamiseksi. Mutta jos ISO-arvo on liian suuri kuvassa voi näkyä kohina. Joissain tilanteissa tämä ”kohina” voi olla hyväksi mutta vain hyvin harvoin.

ISO-arvoja jokainen tuplaa kennolle tulevan määrän.
Tässä täyden askeleen ISO- arvot: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400

Tässä esimerkissä oikealla olevassa kuvassa on suuri ISO-luku joka loi rakeita kuvaan. vasemmalla olevassa kuvassa ISO-luku on laitettu pienemmäksi jolloin rakeisuus katosi.

oppitunti 4: Salaman käyttö

http://www.digifaq.info/digi_omat/rsalama

hyvä on nyt kerron kameran parhaimmasta ystävästä, eli käsi salamasta. Aloitetaan muutamilla termeill

TTL: TTL salamaa periaatteessa käskyttää kamera itse

High speed sync:  High Speed -salamaa voidaan myös kutsua FP-, Fast Pulse tai Focal Plane -salamaksi. Joka tapauksessa kyse on salaman toiminnosta, jolla kameran suljinaika voi olla lyhyempi kuin niin sanottu synkronointiaika. Kamerassa on rajoitettu lyhin suljinaika, jolla salama toimii luotettavasti. Tyypillisesti tämä on järjestelmäkamerassa noin 1/200 sekuntia.

Heijastettu valo/epäsuora salama/ bounce flash: Otetaan tähän esimerkki. jos aijot ottaa jostain kuvan ja kohteen takana sattuu olemaan ikkuna ja ulkona valoisaa. Silloin sinun täytyy käyttää salamaa jotta kohde tulisi näkyviin. Salaman voi kimmoittaa katon tai seinän kautta kohteseen, tai sitten kohdistat salaman suoraan kohteeseen.

 

DSC_0012DSC_0013DSC_0014

Kova valo tarkoittaa kun kohteen varjolla on tarkat rajat joista selvästi näkee varjon tämä johtuu siitä, kun valolla on yksi iso valonlähde esim. aurinko. Pehmeässä valossa varjolla ei ole tarkkoja varjoja ja valon hajoittaa jokin asia esim. auringon valon hajoittaa pilvet.

sitten on vielä täyte valo. Jos olet ulkona ottamassa kuvia aurinkoisena päivänä mutta naamaan tulee ärsyttävän näköinen varjo niin täyte valolla voidaan ottaa se varjo pois. Salama laitetaan hyvin pienille tehoille ja räpsästään kuva ja ei enää varjoja naamassa.

DSC_0004DSC_0005

Tässä kaikki mitä tiedän. Kiitos että jaksoit lukea tämän loppuun. Toivottavasti kuvistasi tulee nyt paljon persoonalisempia nähdään taas.

Minun kansikuvan on ottanut Jami Suomi

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Jan-Mikael Fälden

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s